Str leganari, nr 61 - sat Stoenești
0741 714 758

Bulevardul Republicii, nr 3C , Bolintin Deal
0745 135 937

Ce este sigilarea dentară?

Sigilarea este o metodă profilactică de prevenire a leziunilor carioase de pe suprafețele dinților care anatomic prezintă șanțuri și fosete. Șanțurile și fosetele reprezintă situsurile de elecție pentru caria dentară, cu alte cuvinte, sunt primele locuri în care se adăpostesc în profunzime resturile alimentare și placă bacteriană. Metoda este foarte simplă și se caracterizează prin aplicarea unei pelicule de rășini dentare la suprafața smalțului.    Este dureroasă? NU, fiind o manoperă simplă, noninvazivă, constând în periaj profesional, aplicarea sigilantului printr-o succesiune de etape profesionale noninvazive și rapide, iar dacă avem o bună colaborare cu copilașul se efectuează într-o singură vizită la medicul stomatolog cu o durată de 15-20 min.  Prin această metodă, copiii pot fi scutiţi ulterior de dureri dentare sau mai târziu, de pierderea dintelui. Apoi, copilul poate mânca sau bea imediat, fără niciun fel de restricţie.

Ce dinți se sigilează? Dinții permanenți, iar în cazul dinților temporari este discutabil, deoarece micul nostru pacient nu cooperează întotdeauna, ceea ce face ca tehnica să nu se poată realiza corect – în cazul acestora se preferă fluorizarea.

Sigilarea molarilor de 6 ani Este foarte importantă, deoarece acesta are un rol deosebit în ocluzie, în dezvoltarea corectă și armonioasă a aparatului dento-alveolar, fără probleme ortodontice sau ocluzale. Faptul că acest dinte important erupe la o vârstă fragedă, când igiena bucală este deficitară, neputând fi întotdeauna controlată 100%, de asemenea, faptul că alimentația este bogată în hidrocarbonate rafinate și morfologia ocluzală retentivă, toate acestea cresc vulnerabilitatea la carie a dintelui. Sunt printre primii dinti care se pierd din dentiția permanentă

Când venim la control? Controlul periodic este obligatoriu la 6 luni pentru ca medicul să verifice integritatea sigilării, să corecteze tehnica de periaj în cazul unei igiene deficitare, să identifice problemele care pot apărea fără ca pacienții să iși dea seama și să sigileze dinții cu suprafețe retentive care vor erupe ulterior.  Prin această metodă, copiii pot fi scutiţi ulterior de dureri dentare sau mai târziu, de pierderea dintelui. Apoi, copilul poate mânca sau bea imediat, fără niciun fel de restricţie.

“ E mai usor sa previi decat sa tratezi”

Sigilarea dentară este un tratament de profilaxie a cariei dentare, un tratament extrem de simplu și ușor de acceptat de copii. Acolo unde sigilarea dentară este aplicată, reduce rata de dezvoltare a cariei dentare cu până la 90%. Importanţa examinărilor dentare preventive nu trebuie trecută cu vederea, depistarea timpurie a afecţiunilor sau a anomaliilor fiind obligatorie în favoarea păstrării îndelungate pe arcadă a molarului de 6 ani. Acest lucru va fi posibil numai printr-o relaţie deschisă, de lungă durată, medic-părinte-copil.